Weer en beste reistijd voor Gambia

Als je de gemiddelde temperaturen van Gambia bekijkt dan zou je denken dat het een tropisch klimaat heeft. Aangezien de gemiddelde neerslagcijfers hiervoor veel te laag zijn heeft Gambia een savanneklimaat. Je ziet in Gambia op veel plekken ook de typische savannebegroeiing.
Er zijn in Gambia twee seizoenen te onderscheiden. Het zeer droge seizoen en het regenseizoen. Het regenseizoen duurt er van half juni tot en met half oktober. Tijdens het regenseizoen regent het gemiddeld ongeveer de helft van de dagen een paar uur. De rest van de dagen is het droog, maar is er wel een extreem hoge luchtvochtigheid. Hierdoor is deze periode minder geschikt om een bezoek aan Gambia te brengen. De natuur is in deze periode wel op zijn mooist.Winterzon

Zoals al gezegd is Gambia een perfecte winterzonbestemming. De hoge temperaturen in combinatie met de lagere avond- en nachttemperaturen zorgen ervoor dat Gambia één van de geliefdste winterzonbestemmingen van Afrika is geworden. Tijdens onze wintermaanden komt de gemiddelde dagtemperatuur er zelden tot nooit onder de dertig graden Celsius, terwijl in de avond en nacht de gemiddelde temperatuur onder de twintig graden Celsius ligt. De neerslagcijfers zijn in deze periode nihil. Deze combinatie zorgt ervoor dat Gambia het ideale klimaat heeft voor een winterzonvakantie.

Regentijd

De regentijd in Gambia duurt van half juni tot en met half oktober. De piek ervan ligt in de maanden juli, augustus en september. In deze maanden valt er meer dan tweehonderd millimeter aan neerslag per maand. Dit zorgt in combinatie met de hoge temperaturen ervoor dat er in deze periode een bijzonder hoge luchtvochtigheid is. Tijdens de regentijd regent het niet constant, maar af en toe komen er voornamelijk vanuit zee enorme donkere wolken opzetten. Hierna begint het te waaien en valt de regen uit de lucht. Dit duurt een uurtje of twee en daarna verschijnt de zon weer vanachter de wolken en stijgt de temperatuur weer. Tijdens de regentijd komt het hele land in bloei te staan. Heb je niets tegen regen dan is het aan te raden Gambia eens in het groene seizoen te bezoeken.

Weersextremen

Er komen in Gambia, maar zelden echte weersextremen voor. Het Savanneklimaat in Gambia zorgt ervoor dat de dagtemperatuur het gehele jaar iets boven de dertig graden Celsius schommelt en de nachttemperatuur rond de twintig graden Celsius. Alleen in de regenperiode kan er in een korte periode bijzonder veel regen vallen. Dit gaat vaak gepaard met hevig onweer en harde windstoten.

Luchtvochtigheid

Met name in de regenperiode, maar ook in de eerste weken na de regenperiode, kan de gemiddelde luchtvochtigheid behoorlijk oplopen. Met regelmaat wordt er een luchtvochtigheid van zesennegentig procent gemeten. Op deze dagen kun je het beste, maar zo weinig mogelijk doen, omdat het te warm en te benauwd is om iets anders te doen dan op het strand te hangen. Gelukkig ligt in de winterzonperiode de gemiddelde luchtvochtigheid een stuk lager.

Hitte

Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik in Gambia richting de veertig graden Celsius gaan. Maar veel hoger dan zevenendertig of achtendertig graden Celsius zal het er nooit worden. Dit kan zeker op dagen dat de luchtvochtigheid wat hoger ligt behoorlijk warm en klam aanvoelen. Op de warmste dagen van het jaar kun je, maar het beste een plekje op het strand onder een parasol opzoeken, want bij de minste inspanning begint het zweet van je lijf af te lopen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Gambia zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Gambia. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Gambia