Vervoer in en naar Gambia

Een reis naar Gambia begint voor het merendeel van de toeristen met een vliegreis naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. Dit vliegveld ligt op ongeveer twintig minuten rijden van de hoofdstad vandaan en ongeveer een half uur tot een uur van de meeste resorts en hotels. Een transfer vanaf het vliegveld kun je het gemakkelijkste doen met een bus of met één van de vele taxi’s die er aanwezig zijn. Het verdere vervoer in Gambia gebeurt in de meeste gevallen met taxi’s of zogeheten Bushtaxi’s. Dit is de makkelijkste en goedkoopste manier om jezelf door Gambia te vervoeren. Als toerist zijn de raad ik je aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van gewone taxi’s, omdat Bush-taxi’s alles behalve comfortabel zijn.Vliegen naar Gambia

Het grootste vliegveld en tevens de enige internationale luchthaven van Gambia is het Banjul Internationaal. Deze luchthaven ligt op ongeveer twintig minuten rijden van de hoofdstad. Een vlucht vanuit Nederland of België duurt gemiddeld ongeveer zes uur, maar kan korter of langer duren naargelang er meer wind staat. Als er veel wind staat bestaat er zelfs de mogelijkheid dat er een tussenlanding gemaakt moet worden waardoor de vluchtduur met drie kwartier tot een uur verlengd kan worden. Er vertrekken vanaf Amsterdam Schiphol en Brussel Zaventem met regelmaat vluchten naar Gambia. Tijdens de winterperiode wanneer er meer toeristen naar Gambia komen wordt het aantal vluchten opgevoerd.

Een Nederlandse luchtvaartmaatschappij die rechtstreeks naar Gambia vliegt is TUI . Vliegtickets naar Gambia zoek en boek je via de TUI-site.

De luchthaven Banjul Internationaal is een kleine luchthaven met slecht één enkele start- en landingsstrook. Het vervoer tussen het vliegtuig en de terminal gebeurt met een bus. Banjul Internationaal is één van de vliegvelden die dienst doet als alternatieve landingsplaats voor NASA Space Shuttles.

Airport transfer

Het meeste vervoer van en naar de luchthaven gebeurt met taxi’s of bussen. De meeste hotels en resorts bevinden zich op een half uur tot een uur rijden van de luchthaven vandaan. Het is vaak vele malen goedkoper om pas in Gambia een transfer te regelen aangezien de prijzen voor taxi er bijzonder laag zijn. Bij het vliegveld zijn er altijd genoeg taxi’s en busjes aanwezig om je naar je plaats van bestemming te brengen.

Over land naar Gambia

Hoewel het ongebruikelijk is, omdat je minimaal meerdere dagen en misschien wel meer dan een week onderweg bent en je langs bijzonder onveilige gebieden reist, is het mogelijk om met de auto naar Gambia te reizen. De reis neemt je mee, afhankelijk van je route, door België, Frankrijk, Spanje, Marokko, De Westelijke Sahara, Mauritanië en Senegal om uiteindelijk in Gambia te belanden. Het is hoogst ongebruikelijk om dit te doen, maar de mogelijkheid bestaat.

Autorijden in Gambia

Je kunt als toerist in Gambia op verschillende plaatsen auto’s huren, maar over het algemeen wordt dit afgeraden. De wegen zijn er slecht en de manier van rijden in Gambia heeft niets te maken met hoe er in Nederland gereden wordt. De doorgaande wegen zijn nog wel te doen, maar zo gauw je op een zandweg terecht kom dan is het een ander verhaal. Grote kuilen, plassen en soms smalle wegen zorgen ervoor dat het eigenlijk niet verantwoord is om deze met een huurauto te nemen. Het beste alternatief hiervoor zijn taxi’s; deze zijn goedkoop en in overvloed te vinden. Als je door Gambia rijdt dan kom je opvallend veel politiecontroles tegen. In sommige gevallen staan ze wat verdekt opgesteld, maar stop altijd voor deze controles. Vaak willen ze alleen je plaats van bestemming weten. In sommige gevallen word je als toerist om je paspoort en rijbewijs gevraagd.

Het kan ook voorkomen dat je ineens gesommeerd wordt de weg te verlaten. Eenmaal aan de kant kom je er dan achter dat de president eraan komt. Na tien tot twintig minuten wachten komen er een aantal auto’s met hoge snelheid voorbij gescheurd en iedereen mag zijn weg weer vervolgen. Een ander bijzonder feit is dat er in Gambia maar één stoplicht staat.

Taxi’s

De snelste en gemakkelijkste manier om jezelf door Gambia te bewegen is met een taxi. Taxi zijn er spotgoedkoop en brengen je naar de meest afgelegen plaatsen in het land. De prijzen voor taxiritten zijn vooraf min of meer vastgesteld waardoor je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. De taxi’s in Gambia zijn allemaal geel geschilderde auto’s met groene strepen erop. Je kunt je hotel er één laten bellen, maar meestal staan er net buiten het hotel of resort genoeg taxi’s die je naar je plaats van bestemming kunnen brengen.

Busvervoer

Het busvervoer in Gambia is heel iets anders dan de bussen die we in het westen gewend zijn. De bus wordt er ook wel de Bush-taxi genoemd. De bussen bestaan voornamelijk uit omgebouwde personenbussen waar officieel niet meer dan tien mensen in kunnen, maar in Gambia krijgen ze er met gemak zestien personen in en dan tellen we diegene die op het dak en op de achterbumper staan nog niet eens mee. Tenzij je een bijzonder avontuurlijke toerist bent kun je deze manier van vervoer het beste mijden. Alleen in uiterste noodgevallen is het gebruik van een bus aan te raden.

Veerboten

Wie de rivier de Gambia wilt oversteken zal over de nodige dosis geduld moeten beschikken. Er varen meerdere veerponten over de rivier. De bekendste en drukste is die tussen Barre en de hoofdstad Banjul. De wachttijd voor deze veerdienst kan oplopen tot enkele uren. Als toerist zijn de is het mogelijk dat je voorrang krijgt, maar dit zal de nodige dalasi’s kosten. Het wordt echter afgeraden om gebruik te maken van deze veerdiensten omdat ze met regelmaat kapot gaan, vaak te zwaar zijn beladen en er meestal te weinig reddingsvesten aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor de kleinere privéboten. Als je toch de rivier moet oversteken zal je er niet onderuit komen, maar reken op minimaal één tot twee uur vertraging.Fietsen

Er wordt redelijk wat gefietst in Gambia al moet er eerlijkheidshalve wel bij gezegd worden dat dit meestal gebeurt door de locals en niet door de toeristen. Het is in veel gevallen te warm om te fietsen in Gambia. Daarnaast zijn de wegen vaak te slecht om er op een fatsoenlijke manier op te fietsen. De hoofdwegen zijn redelijk te doen op de fiets, maar het nadeel hiervan is dat ze weer heel druk zijn en je met regelmaat naast de weg moet fietsen om passerende auto’s en vrachtauto’s erlangs te laten. Dit gaat vaak gepaard met veel getoeter. Alle andere wegen in Gambia zijn slecht begaanbaar met de fiets of je moet over een mountainbike beschikken. Het voeren van fietsverlichting is in Gambia net als in Nederland verplicht.

Houd er tijdens het fietsen rekening mee dat er in Gambia een tropisch klimaat heerst met de temperaturen en luchtvochtigheid die daarbij horen. Zorg dus voor voldoende drinken als je gaat fietsen.

Wandelen

Gambia is niet het beste land om lange wandelingen te maken. Het is er vaak te warm en als je in de buurt van de resort loopt dan word je met regelmaat aangesproken. De inhoud van deze gesprekken is vaak hetzelfde en het doel ook. Uiteindelijk hebben ze altijd iets van je nodig. De ene keer willen ze geld van je de andere keer vragen ze om spullen. Als je over straat loopt word je ook vaak aangesproken door taxichauffeurs. Een simpele nee of even met het hoofdschudden is vaak voldoende om ze af te wijzen.