Steden en dorpen in Gambia

Er zijn in Gambia, maar weinig echt grote steden te vinden. De enige uitzondering hierop is de stad Serekunda. In het grootstedelijk gebied van deze stad woont ongeveer een kwart van de totale bevolking van Gambia. In de andere steden, plaatsen en dorpen wonen zelden meer dan 40.000 mensen. Veel van de inwoners van Gambia wonen in kleine dorpjes zonder stromend water of elektriciteit. Als je een bezoek brengt aan één van deze dorpen neem dan wat voor de bewoners mee. Dit hoeft niet veel te zijn, maar een lege waterfles, een plastic lepel of wat oude kleren kunnen al veel verschil maken. Anders is dit voor de mensen die in de grotere plaatsen wonen. Deze hebben vaak toegang tot meer faciliteiten en luxeartikelen. Al is dit niet in alle gevallen zo.Banjul

Banjul is de hoofdstad van Gambia, maar zeker niet de grootste stad van het land. Er wonen ongeveer 40.000 mensen in de stad. De stad is gesticht in het begin van de negentiende eeuw en heeft tot de onafhankelijkheid van Gambia Bathurst geheten. De stad is gesticht aan de monding van de rivier de Gambia niet ver van de Atlantische Oceaan vandaan. De reden dat Banjul nooit de grootste stad van Gambia is geworden is te wijten aan het feit dat de stad op een eiland is gebouwd en een verdere groei niet mogelijk is.

De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn de Arch 22, een 35 meter hoge toegangspoort tot de stad, het nationaal museum, het oorlogsmonument en de Albert Market. Met name Albert Market wil je niet missen tijdens je bezoek aan Banjul. Als je over de markt loopt is het of er een kleurenbom is afgegaan. Overal zie je prachtige gekleurde jurken, fruit en specerijen. Let wel op: het maken van foto’s wordt niet op prijs gesteld. Opvallend is dat er in Banjul, maar één hotel te vinden is.

Kololi

Kololi is een onderdeel van het grootstedelijk gebied van Serekunda. Lokaal staat dit deel van Serekunda bekend als “The Strip”. Aan deze straat zijn een aantal restaurants, casino’s, wisselkantoren en hotels te vinden zijn. De entree van deze straat wordt bewaakt door de Gambiaanse politie om te voorkomen dat er teveel locals in dit gebied komen. Kololi is één van de populairste toeristische bestemmingen in Gambia. De hotels en resorts die in dit deel te vinden zijn, Senegambia en Kairaba horen tot de mooiste van het land. “The Strip” is dé plek om uit te gaan in Gambia. In deze straat zijn een groot aantal bars en nachtclubs te vinden waar elke avond wel ergens live muziek te vinden is.

De zee en de stranden bij Kololi lenen zich perfect voor een heerlijke winterzonvakantie. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er behoorlijke onderstromen voorkomen aan dit deel van de Gambiaanse kust. Dit zorgt er ook voor dat er behoorlijke hoogteverschillen kunnen voorkomen op het strand.

Bakau

Bakau is één van de grote steden in Gambia. De stad staat bekend om zijn botanische tuinen en het Bakau Kachikally. Het Bakau Kachikally is een heilige plaats in Gambia waar krokodillen leven. Volgens de legende is Bakau ontstaan rondom deze heilige plaats. De stad bestaat uit twee delen. Een kustgelegen deel waar voornamelijk grote herenhuizen te vinden zijn en een centrum met daarin veel simpele kleine huisjes. Veel van de mensen die in Bakau wonen werken in de hoofdstad Banjul.
Het toerisme is de belangrijkste economische inkomensbron van de stad. De hotels en ressorts aan het strand zorgen voor veel werkgelegenheid. De mooiste stranden zijn te vinden bij Cape point. Het grootste voetbalstadion van Gambia het “Independence stadium” staat in Bakau.
Langs de hoofdweg van Bakau, die trouwens één van de weinige wegen in de stad is die verhard is, staat een grote groente en fruitmarkt.

Kotu

Kotu ook wel bekend als ‘Kotu Beach’ of ‘Kotu Point’ ligt in het westen van Gambia aan de Atlantische oceaan. Dit gebied hoort net als Kololi tot de populairste vakantiebestemmingen van Gambia. Er zijn in dit deel een aantal hotels, resorts en B&B’s te vinden. Het gebied dankt zijn naam aan de Kotu Stream, een riviertje dat door het gebied loopt. Doordat dit riviertje hier stroomt kan er in dit deel van Gambia rijst geteeld worden. Kotu ligt aan een mangrovebos dat bekend staat om zijn prachtige vogelpopulatie. Een deel van de vijfhonderd vogelsoorten die in Gambia voorkomen zijn in het mangrovebos te spotten.

Het gebied staat verder bekend om zijn prachtige met palmbomen begroeide stranden. Omdat Kotu een van de bekendste toeristische plekken van Gambia is vertrekken veel van de excursies en dagtripjes vanuit dit gebied.

Serekunda

Serekunda lig in het westelijke deel van Gambia aan de monding van de rivier de Gambia. Het is de grootste stad van het land. In de stad en het gebied eromheen wonen meer dan 350.000 mensen. Het merendeel van de inwoners van de stad woont in simpele betonnen huizen. Net als in veel andere plaatsen in Gambia is slechts een klein deel van de straten in de stad verhard. Serekunda staat voornamelijk bekend om zijn grote markt. Op deze markt wordt voornamelijk in groente en fruit gehandeld, maar er zijn ook tal van andere producten te vinden. Serekunda is een drukke stad waar de hele dag door wel iets te doen is. In Serekunda staat één van de grootste worstelstadions van Gambia. Worstelen is naast voetbal de grootste nationale sport van Gambia.

In de westelijke buitenwijken van de stad bevinden zich de populairdere toeristenresorts. Bakau, Fajara, Kotu en Kololi horen tot het grootstedelijk gebied van Serekunda.

Fajara

Fajara is het gebied tussen Bakau en Kololi in. Het wordt gezien als een buitenwijk van Bakau. In Fajara staan enkele prachtig woningen, sommige van de meest invloedrijke inwoners van Gambia wonen in dit deel van het land. Net als Kololi en Kotu is Fajara een populair toeristisch gebied in Gambia. Voordat de toeristen dit gebied ontdekten in de jaren zestig van de vorige eeuw leefden de inwoners van Fajara voornamelijk van de visserij. Tegenwoordig zijn er ongeveer twintig hotels en resorts in het gebied te vinden. In het gebied zijn tevens de betere restaurants van Gambia te vinden.
De stranden van Fajara zijn een stuk minder breed dan de meer zuidelijk gelegen stranden in Gambia. Op sommige plaatsen zijn ze zelfs zo smal dat ze met vloed bijna helemaal verdwijnen.

Juffure

Juffure is een klein dorpje op de noordelijke oever van de Gambiarivier. Het dorp is een populaire toeristische bestemming in Gambia. Dit hoofdzakelijk door het boek dat Alex Haley heeft geschreven over zijn grootvader Kunta Kinte. Voor de kust van Juffure ligt James Island, tegenwoordig ook wel bekend als Kunta Kinte eiland. Dit eiland dat opgenomen is op de werelderfgoedlijst van de Unesco is lang gebruikt als slaveneiland. Vanaf dit eiland zijn meer dan tien miljoen slaven verscheept naar Amerika.

In het dorp is een museum ingericht dat aan deze trieste geschiedenis herinnert. Andere bezienswaardigheden in het dorp zijn de boom in de vorm van een olifant en de kleine toeristische markt waar verschillende houtsnijwerken verkocht worden. Als je het dorp binnenkomt lopen vallen drie dingen op. Als eerste het standbeeld met daarop de tekst “Never Again”, de welkomstboog en een oud kanon uit de koloniale tijd. Met name het standbeeld maakt indruk.