Handig om te weten

Voor je op reis gaat naar Gambia is het handig om bepaalde dingen te weten. Een goede reisvoorbereiding is essentieel, zeker als je naar een ander continent vliegt. Want wat zijn nu precies de regels als je op vakantie wil in Gambia en hoe zit het nu met fooien, inentingen en kun je het kraanwater eigenlijk wel drinken? Op deze pagina hebben we allerlei interessante tips en reisinformatie verzameld die je verblijf in Gambia kunnen vergemakkelijken. We hebben geprobeerd om de informatie zo accuraat mogelijk weer te geven. Klopt er iets niet in je ogen dan horen we het graag.Reisdocumenten

Om Gambia te kunnen bezoeken moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de dag van vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Verder dien je in het vliegtuig een inreisvisum in te vullen. Wil je langer dan achtentwintig dagen in Gambia verblijven dan die je bij de ambassade van Gambia in België een visum aan te vragen. Tot enkele jaren geleden was het verplicht om een vertrekbelasting van twintig euro te betalen dit is tegenwoordig niet meer het geval.

Kraanwater

De kwaliteit van het kraanwater is slecht en zeker niet geschikt als drinkwater. Wel kun je er zonder problemen je tanden mee poetsen en koffie of thee mee zetten mits je het water eerst goed gekookt hebt.
Als drinkwater kun je het beste water in flessen gebruiken. Let hierbij wel altijd goed op waar het water vandaan komt en dat de verzegeling nog intact is. Niet al het water in flessen is er even goed van kwaliteit de beste plekken om waterflessen te kopen is in de supermarkt. Lukt dit niet dan zijn er genoeg plaatsen langs de kant van de weg waar er je flesjes kunt kopen.

Drugs

Het bezitten, verkopen of het binnensmokkelen van drugs is ten strengste verboden. Er staan zware en lange gevangenisstraffen op het bezitten of verhandelen van drugs. Als toerist heb je grote kans om uit het land gezet te worden als je betrapt wordt met drugs op zak. Hoewel het streng verboden is zal je als toerist toch regelmatig aangesproken worden om drugs te kopen. Dit gaat in de meeste gevallen om softdrugs.

Fooi

Gambia is een arm land en de mensen verdienen er weinig, gemiddeld ongeveer vijftig euro in de maand. Een fooi van één of twee euro is vaak al een verdubbeling van hun dagloon. Het is gebruikelijk om in restaurants en hotels fooi te geven aan het personeel. Daarnaast is het normaal om gidsen, taxichauffeurs en andere mensen die in de toeristische sector werken een kleine fooi te geven.

Inentingen

Wie op reis gaat naar Gambia kan zich het beste tegen een aantal ziektes laten inenten. Er zijn geen verplichte inentingen, een Cholerastempel is wel verplicht als je over land Gambia binnen reist. Aanbevolen wordt om een DTP, gele koorts en een hepatitis A vaccinatie te nemen. Er komt in Gambia Malaria voor, malariapillen zijn dan ook geen overbodige luxe.

Taal

De officiële taal in Gambia is Engels. Zo goed als alle inwoners van het land zijn deze taal machtig. Naast het Engels worden er in Gambia een groot aantal dialecten gesproken, in totaal ongeveer dertig. De bekendste dialecten zijn het Mandinka, Wolof, Fulani, Dyda, Serer en Serahule.

Elektriciteit

In Gambia wordt net als in Nederland gebruik gemaakt van het gangbare 220-240 volt wisselstroom. Hier kun je zonder problemen je elektrische apparaten op aansluiten. De stroom in Gambia is niet zo vanzelfsprekend als we in Nederland gewend zijn. Met regelmaat valt de stroom voor enkele minuten tot enkele uren uit. Hiervan zal je in de meeste resorts niet veel merken aangezien deze allemaal uitgerust zijn met een aggregaat die na vijf minuten stroomuitval voor stroom zorgt.
De stopcontacten zijn niet overal gelijk; het is dus verstandig om een universele reisstekker mee op reis te nemen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is verboden in Gambia. De huidige president heeft zelfs opgeroepen om alle homoseksuelen in het land te onthoofden. Het is in Gambia zelfs strafbaar om een poging aan te gaan tot homoseksuele handelingen. Hou hier als toerist rekening mee in je doen en laten.

Sekstoerisme

Gambia staat bekend om zijn sekstoerisme of tenminste in de media wordt veel aandacht besteed aan deze manier van vakantie vieren. Het beeld dat geschetst wordt dat je in Gambia alleen maar oudere dames met jonge Gambiaanse mannen ziet lopen is overdreven. Je mag het probleem ook niet ontkennen, want het komt er daadwerkelijk voor. Op het strand en in de restaurants kom je regelmatig dit soort stellen tegen.

Feestdagen

Er worden in Gambia verdeeld over het jaar meerdere feestdagen gevierd de meeste van deze feestdagen hebben een religieus karakter. Tijdens de feestdagen zullen veel van de openbare instanties en winkels gesloten zijn of hebben aangepaste openingstijden.

De feestdagen met een vast datum zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
18 februari – Onafhankelijkheidsdag
1 mei – Dag van de arbeid
22 juli – Dag van de machtsovername
15 Augustus – Maria-Hemelvaart
25 december – Kerst

Naast de feestdagen met een vaste datum zijn er ook een aantal variabele feestdagen in Gambia dit zijn:
Goede Vrijdag
Einde ramadan
Dag van de offerande
Geboortedag van Mohammed

Geld

In Gambia wordt er betaald met Gambiaanse dalasi’s. Een dalasi is vervolgens weer onderverdeeld in 100 butut. Bututs zijn er in munten van 1, 5, 10, 25 en 50 maar worden door hun geringe waarde nog nauwelijks gebruikt. Dalasi’s zijn te krijgen in briefjes van 5, 10, 25, 50, en 100.

Als je aan dalasi’s wilt komen kun je het beste euro’s wisselen bij één van de vele wisselkantoortjes die er zijn te vinden. Zorg er wel voor dat je goed over de wisselkoers onderhandelt, want ze proberen je standaard een lager tarief te geven. Pinautomaten zijn er nauwelijks te vinden en degene die er zijn stellen vaak een limiet aan het op te nemen bedrag.

Veel van de producten die in Gambia te koop zijn, zijn een stuk goedkoper dan in Nederland of België. Dit ondanks het feit dat bijna alle producten in het land geïmporteerd moeten worden.

Afdingen

Op markten en in sommige winkels is het heel normaal dat je afdingt in veel gevallen moet je proberen om ongeveer een derde van de originele vraagprijs te betalen. Bedenk wel dat de Gambianen dit normaal gesproken zo goed als elke dag doen een er een stuk meer in bedreven zijn dan jij. Ze halen er alles bij om je z’n hoog mogelijke prijs te laten betalen. Uiteindelijk kan je zelf bepalen hoever je wilt gaan in het afdingen. Bevalt de prijs je niet kun je immers altijd naar een ander kraam of andere winkel.

Telefoon/wifi/internet

Het telefoonnetwerk van Gambia is bijzonder goed. Overal in het land heb je een goede dekking. Tijdens ons bezoek is mijn telefoon nergens onder de twee streepjes geweest, zelfs niet in de meer afgelegen gebieden. Snel internet is er behalve op de wifi niet te vinden. Nergens hebben we een 4G of een 3G netwerk kunnen opsporen. De meeste hotels restaurants en bars bieden een gratis wifi netwerk aan. Vaak zijn dit onversleutelde netwerken, dus moet je wel uitkijken wat je bekijkt en achterlaat.

Openingstijden

Van echte vaste openingstijden is er niet echt sprake in Gambia. De meeste winkels en markten zijn dagelijks geopend van 07:00 tot 19:00uur, maar dit kan per dag en per stad of dorp verschillen. Sommige bedrijven zoals banken en overheidsinstanties zijn tussen de middag gesloten. Veel van de bedrijven in Gambia zijn zes dagen per week geopend en sommige zelfs zeven.

Tijdsverschil

Gambia hanteert de GMT 0:00 en kent geen zomertijd. Dat komt er in de praktijk op neer dat in de zomerperiode er twee uur tijdsverschil is en dat in de winterperiode dit verschil één uur is.

Veiligheid

Gambia staat bekend als één van de veiligste landen in West-Afrika. Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s binnen Gambia. Natuurlijk komt er in Gambia wel criminaliteit voor. Pas dus goed op wanneer je op drukke markten in het openbaar vervoer en bij de typische toeristische attracties bent. Toch heb ik tijdens mijn reis naar Gambia nergens een onveilig gevoel gehad. Zelfs als je in de avond of nacht over straat liep. Nergens hing er een grimmige sfeer.