Excursies in Gambia

Wie meer van Gambia wil zien dan alleen, maar het strand en het resort kan bij verschillende touroperators en gidsen excursies boeken. Het aanbod bij de verschillende gidsen verscheelt niet heel veel van elkaar. De plaatsen, bezienswaardigheden en eilanden die aangedaan worden zijn vaak gelijk. Alleen de manier van vervoer kan per gids verschillen. Let er wel op dat de bus die je neemt voorzien is van airco. Het klimaat van Gambia laat het niet toe om lang zonder airco in een bus te zitten. Bij de meeste hotels en resorts werken ze samen met vaste gidsen. In de meeste gevallen kunnen ze je aan de balie verder helpen met het boeken van excursies. Daarnaast zijn er in de buurt van de resorts en hotels vaak genoeg gidsen te vinden. De onderstaande excursies zijn in onze ogen de leukste en populairste excursies die er in Gambia zijn. De namen van de excursies kunnen per aanbieder verschillen, maar de inhoud is ongeveer hetzelfde.4x4 Adventure Drive

Tijdens deze excursie ga je het zuidwestelijk deel van Gambia ontdekken. Veel van de wegen in dit deel van het land zijn zo slecht dat ze alleen per 4×4 bereikt kunnen worden. Tijdens deze tocht breng je onderweg een bezoekje aan een school, een museum en een cultureel centrum. Eén van de hoogtepunten van deze excursie is een tochtje over de Halahin rivier waar je de kans hebt om krokodillen te spotten. Deze zijn een stuk gevaarlijker dan degene die je bij de “Katchically Crocodile pool“ tegenkomt. De truck rijdt uiteindelijk door richting de grens met Senegal waar je een lunch en een middag op het strand te wachten staan. Onderweg wordt er ook nog een bezoek gebracht aan een vissersdorp. Hier kun je zien hoe de vissen gevangen, schoongemaakt, gedroogd en gerookt worden.

River Memories

Tijdens deze excursie maak je een boottocht over de Gambia rivier. De boottocht neemt je mee naar Banjul en verder. Onderweg kom je langs verschillende kreken en de Lamin Lodge. De boottocht neemt je vervolgens mee langs mangroves waar lokale vissers de oesters van de mangroves verzamelen. De mangroves staan verder bekend om hun uitgebreide vogelpopulatie. Tijdens de boottocht zijn er meerdere stops. Tijdens deze stops kun je even zwemmen of vissen. Tijdens de boottocht die uiteindelijk weer eindigt bij de Denton Bridge worden meerdere maaltijden geserveerd. Tussen de maaltijden en de stops kun je kun je op een matras op het dek genieten van het uitzicht en de Gambiaanse zon.

Makasutu Cultural Forest

Het Makasutu Cultural Forest is een bos niet al te ver van de meeste resorts vandaan. Het is hierdoor een populaire excursie. Tijdens deze excursie word je meegenomen door een bus naar het bos waar je te voet je weg vervolgt. Tijdens je wandeling door het bos kun je apen en andere dieren tegenkomen. Uiteindelijk kom je uit bij een uitloper van de Gambiarivier waar je met een kano een tocht gaat maken langs de mangroves. Na een lunch neem je de bus terug naar het resort. Onderweg stop je nog bij een plaatselijk houtsnijwerk atelier waar je leuke en unieke souvenirs voor thuis kunt kopen.

Roots By Boat

Eén van de populairste excursies in Gambia is de Roots by Boat. Deze excursie is gebaseerd op het boek “Roots” van Alex Haley. Dit boek over zijn voorvader Kunta Kinte vertelt het verhaal van een Afrikaan die gevangen wordt genomen en als slaaf verscheept wordt richting Amerika. De excursie neemt je mee naar de dorpen Albreda en Juffureh en James Island, tegenwoordig ook wel bekend als Kunta Kinte. Het eiland waar de resten van de slavengevangenis te zien zijn, staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In de dorpen Albreda en Juffureh breng je een bezoek aan een school en een klein museum. Daarnaast word je ontvangen door de laatste familie van Kunta Kinte die nog steeds in het dorp wonen. Hierna neem je de boot weer terug richting Banjul. Onderweg wordt er op verschillende tijdstippen eten geserveerd.

Fathala Park

Het Fathala Park ligt enkele kilometers over de grens, maar kan vrij gemakkelijk vanuit Gambia bezocht worden. Vanuit je hotel rij je met een bus naar het noorden waar je met een veerpont de Gambiarivier oversteekt. Neem hiervoor de tijd want deze is erg druk en vaste vertrektijden zijn er niet. Eenmaal in de buurt van het park aangekomen wordt de bus begeleid door een voormalige 4×4 legertruck. Na een safari van ongeveer twee uur rij je weer richting de veerpont en het resort. In het Fathala Park kun je zebra’s, leeuwen, neushoorns, giraffen en andere inheemse diersoorten tegenkomen.

2 Day Gambia Adventure

Deze excursie neemt je zoals de naam al doet vermoeden mee voor twee dagen naar de binnenlanden van Gambia. De excursie begint met een overtocht van Banjul naar Barra aan de overzijde van de Gambia. Eenmaal aan de overkant kom je langs prachtige kleine dorpjes en verschillende bezienswaardigheden. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Gambia de Wassu Stones of de steencirkels van Senegambia zijn één van de stops tijdens deze excursie. Verder breng je nog een bezoek aan een traditioneel Gambiaans dorp waar je de nacht zal doorbrengen.
De volgende dag breng je een bezoek aan Janjanbureh eiland. Van hieruit maak je een boottocht naar Kuntaur. Tijdens deze tocht kun je allerlei verschillende soorten inheemse diersoorten zoals nijpaarden, verschillende apen en vogels tegenkomen. Eenmaal in Kuntaur aangekomen neem je de bus terug naar het resort of hotel.

Early Bird Safari

Gambia staat bekend om zijn enorme vogelpopulatie. In totaal komen er wel meer dan vijfhonderd verschillende vogelsoorten voor in Gambia. De grootste kans om een groot deel hiervan te zien is als je vroeg op pad gaat richting de mangroves. Tijdens een boottocht langs de mangroves heb je kans om pelikanen, visarenden en talloze andere vogelsoorten te zien. Tijdens deze excursie kun je op de boot ontbijten.