Bezienswaardigheden in Gambia

Er zijn in Gambia veel bijzondere bezienswaardigheden te vinden. De bezienswaardigheden in Gambia hebben een duidelijk ander karakter dan die je in een Europees land vindt. Verwacht in Gambia geen prachtig gedecoreerde kerken of bijzondere kunstmusea. Als je dat zoekt dan ben je er aan het verkeerde adres . Wel kom je er prachtige natuur, bijzondere markten en unieke projecten tegen. Veel van de excursies die in Gambia georganiseerd worden doen één of meerdere van de bezienswaardigheden in Gambia aan. Er zijn veel bezienswaardigheden te vinden in Gambia. Bepaal vooraf goed welke je wel of niet wilt zien, aangezien een korte winterzonvakantie vaak te kortstondig is om alle hoogtepunten van het land te bezoeken.



Albert Market

De Albert market, mag je zeker niet overslaan als je op vakantie bent in Gambia. Als je over de markt heenloopt, word je overvallen door de vele geuren en kleuren die er op de markt te vinden zijn. Op de markt kom je voornamelijk groente, fruit en specerijen tegen, maar ook voor Afrikaanse stoffen, sieraden en houtsnijwerken moet je op de Albert Market zijn. Let wel op wat je koopt op de markt. Veel van de producten liggen al urenlang in de hete zon en zijn bedekt met vliegen. Dit is voor de Gambianen vaak geen probleem, maar wij kunnen hier vaak wat slechter tegen.

Het is niet verstandig om de markt zonder gids te bezoeken. Dit voornamelijk, omdat de markt een waar doolhof is waar je zonder gids onverhoopt zal verdwalen. Sommige delen van de markt zijn erg smal en eng. Claustrofobische mensen zullen zich hier niet op hun gemak voelen. Let op met het maken van foto’s, veel van de dames op de markt stellen dit niet op prijs en kunnen soms erg boos worden als je dit wel doet. Als je ze een paar Dalasi toeschuift, is de boosheid vaak verdwenen en kun je zonder problemen foto’s maken.

National Museum of Gambia

Het nationaal museum van Gambia is te vinden aan de Independence Drive in Banjul. Het museum is gewijd aan de geschiedenis, de kunst en het traditionele leven in Gambia. Het is een oud museum dat nodig toe is aan een opknapbeurt. De collectie van het museum is daardoor niet minder interessant. Zo zijn er verschillende muziekinstrumenten te vinden die door de stammen die in Gambia leven gebruikt worden. Ook zijn er enkele traditionele kledingstukken te vinden.
Het is geen groot museum; wanneer je je best doet, kun je er een half uurtje doorbrengen. Het zijn naast toeristen voornamelijk schoolkinderen die het museum bezoeken. Het museum is zeven dagen per week geopend van 09:00 tot 18:00 en in het weekend een uurtje korter. In het hele museum is het toegestaan om foto’s te nemen.

James Island/Kunta Kinteh Island

James Island of Kunta Kinteh Island, zoals het tegenwoordig heet is de trieste getuige van één van de zwartste bladzijdes uit de geschiedenis van Afrika. De rivier de Gambia werd gebruikt als handelsroute voor slaven van Midden-Afrika naar Amerika. Voordat de slaven naar Amerika verscheept werden verbleven ze enige tijd op James Island. Volgens de schattingen zijn er ergens tussen de tien en dertig miljoen slaven vanaf Kunta Kinteh eiland naar de nieuwe wereld verscheept. Dit kun je jezelf nauwelijks voorstellen als je nu over het eiland heenloopt. Dit komt gedeeltelijk omdat er niet veel meer over is van het oorspronkelijke fort en het feit dat een deel van het eiland verdwenen is in de Gambia rivier.

In het nabij gelegen Juffure is een klein museum ingericht dat herinnert een deze periode. In 2011 werd James Island omgedoopt naar Kunta Kinteh Island. Kunta Kinteh is één van de beroemdste slaven die op het eiland verbleven heeft. Hij dankt zijn beroemdheid voornamelijk aan het boek “Roots” van Alex Haley en de gelijknamige televisieserie.

Steencirkels van Senegambia

In het noordelijke deel van Gambia boven de Gambiarivier en in Senegal zijn er steencirkels te vinden. In totaal zijn er in dit gebied 93 steencirkels te vinden verdeeld over vier sites. Twee van deze sites liggen in Gambia en twee in Senegal. Een cirkel bestaat uit ongeveer tien tot twintig grote stenen die gemiddeld ongeveer twee meter hoog zijn. Dit soort steencirkels komen in de hele wereld voor, maar zo uitgebreid als in Senegambia zie je nergens ter wereld. Over de precieze betekenis van deze cirkels is nog niet veel bekend, maar er is in Wassu een museum dat zich bezighoudt met deze mysterieuze steencirkels.
De meest aannemelijk theorie is dat de steencirkels een soort van grafmonumenten zijn. Volgens sommige theorieën kun je aan de vorm van de cirkel hoe de persoon is overleden. De steencirkels van Senegambia zijn terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Kachikally Crocodile Pool

Een bijzondere bezienswaardigheid in Gambia is de Kachikally Crocodile Pool. Voor veel Gambianen is de Crocodile Pool een heilige plaats. Gambiaanse vrouwen komen naar deze plaats toe als ze vruchtbaarheidsproblemen hebben. De vrouwen nemen een douche met het water uit de poel en alle problemen zouden verleden tijd zijn. Omdat de Kachikally als een heilige plaats gezien wordt, worden de krokodillen, in totaal ongeveer honderdvijfentwintig, gevoerd met vis. Hierdoor zijn de krokodillen tam geworden en kunnen sommige zelfs door mensen aangeraakt worden. De verzorgers van de krokodillen weten precies bij welke dat wel of niet kan. Ga dus niet zelf een krokodil uitzoeken om mee te knuffelen. Rond de Kachikally Crocodile Pool ligt een klein natuurgebied waar verschillende vogelsoorten voorkomen.

Bijzonder in dit gebied is een eeuwenoude boom waar vroeger de besnijdenissen plaatsvonden. Kachikally Crocodile Pool ligt in Bakau en kan gratis bezocht worden. De bewakers en verzorgers vragen echter wel een vrijwillige bijdrage of proberen je een souvenir te verkopen.

Paradise Beach

Een van de mooiste stranden in Gambia is Paradise Beach ook wel Sanyang Beach genoemd. Het strand ligt op een behoorlijk stuk rijden van de bewoonde wereld en is met een gewone auto zo goed als niet te bereiken. We hebben de tocht gemaakt met een 4×4. Eenmaal aangekomen op het strand kun je op heerlijke strandbedjes onder een parasol genieten van al het goede wat Gambia te bieden heeft. De zee bij Paradise Beach leent zich uitstekend voor bodyboarden.

Net naast het strand ligt het Sanyang vissersdorp. Het is leuk om hier een rondje te lopen en te zien hoe de vissen vanaf de boot direct verwerkt worden. Als je er rondloopt, zal je meerdere keren aangesproken door mensen die je het een en ander willen laten zien. Ze nemen je mee langs de rokerij, de drogerij en de plaats waar de rest van de vissen bewaard worden.

Bijlio Park

Een leuk en druk bezocht park in Gambia is het Bijilo Park. Dit park ligt in het grootstedelijk gebied van Serekunda vlakbij Kololi. In het natuurgebied komen vele verschillende vogelsoorten en apen voor. Er worden in het park door meerdere mensen nootjes verkocht. Deze kun je beter niet kopen aangezien het verboden is om de apen te voeren. Jammer genoeg gebeurt dit wel op grote schaal, waardoor de apen die in dit gebied wonen zich steeds brutaler gaan gedragen. Naast apen en vogels kom je er ook enorme termietenheuvels tegen.

Serekunda Market

Net als de markt van Banjul is de markt van Serekunda een bijzondere ervaring. De markt van Serekunda is een aantal keren groter dan die van Banjul en op sommige plaatsen veel smaller en krapper. Overal op de markt ruik je de geuren van Afrika en zie je de bijbehorende vliegen. Gerookte vissen, okra, en specerijen zijn er in overvloed te vinden. Naast de vele levensmiddelen worden er ook potten, pannen en verschillende kleurrijke Afrikaanse stoffen op de markt verkocht. Anders dan de markt in Banjul komen er op deze markt bijna geen toeristen en val je als toerist behoorlijk op.
Bezoek de markt niet zonder gids, want de wirwar van kramen zorgt ervoor dat de Serekunda Market een waar doolhof is. Hoewel Gambia niet bekend staat als een crimineel land doe je er toch verstandig aan om op de markt goed op je spullen te passen. De markt is druk en de paden zijn bijzonder smal waardoor zakkenrollers vrij baan hebben. Rondom de markt bevinden zich enkele winkels waar veelal producten verkocht worden die op de markt niet te vinden zijn.

Wide open walls

Wide open walls is een bijzonder liefdadigheidsproject in Gambia. Het project is in 2009 opgezet door Lawrence Williams. Het idee van Wide open walls is dat wereldberoemde streetart-artiesten naar Gambia komen en in de Eco Lodge van Lawrence Williams verblijven en als dank hiervoor enkele prachtige muurschilderingen achterlaten. Doordat de dorpen beschilderd zijn, worden ze aantrekkelijk als toeristisch trekpleister. De toeristen zorgen op hun beurt weer voor extra inkomsten en goederen in het dorpje. Deze manier van liefdadigheid is uniek in de wereld. Het is in onze ogen een bijzondere manier om een klein dorp uit de problemen te halen.

Als je na een uur rijden over een stoffig en hobbelig zandpad aankomt in een dorp en vervolgens de schitterende vaak kleurrijke kunstwerken ziet, is dat een bijzondere ervaring kan ik je vertellen. Eenmaal in een dorp word je omringt door de kinderen van het dorp die hand in hand met je langs de kunstwerken lopen. In de meeste dorpen is een gids aanwezig die je meer over de muurschilderingen en de makers ervan kan vertellen.

Crafts market

Een Crafts market is één van de meest toeristische bezienswaardigheden in Gambia. Er zijn er meerdere te vinden in de buurt van de kust. Eén van de bekendste is de Kotu tourist craft market. Deze markt bevindt zich op een afgesloten terrein niet ver van het toeristisch centrum van Kotu vandaan. Op het afgesloten terrein zijn een kleine veertig winkeltjes te vinden waar voornamelijk verschillende houtsnijwerken te vinden zijn. Je komt er ook gekleurde stoffen, trommels, kettingen en geverfde kalebassen tegen. Het devies op deze markt is afdingen. Betaal nooit meer dan de helft van de prijs die ze in eerste instantie vragen en soms is het zelfs mogelijk om slechts een derde van de originele vraagprijs te betalen. Verwacht op deze markten geen originele Afrikaanse kunstwerken. Veel van de producten die op een crafts market verkocht worden kom je op meerdere plaatsen in Gambia tegen en sommige zelfs door heel Afrika.



Tanji visafslag

De Tanji visafslag is een bijzondere markt in Gambia. Op de markt wordt de vis gevangen, schoongemaakt, gerookt, gedroogd en diepgevroren. Dit zorgt voor de nodige bedrijvigheid in het dorp, op de visafslag en de bijbehorende markt. Overal zijn er mensen met vissen aan de weer. De manier hoe er op deze markt met rauwe vis wordt omgegaan is ondenkbaar in Nederland, maar omdat de vis rechtstreeks uit de zee komt kan het geen kwaad dat hij enkele uren in de zon ligt. De vissen die niet gelijk verkocht worden, worden diepgevroren, gedroogd of gerookt. Verwacht geen grote vriescellen, maar oude afgedankt vrieskisten die vol geschept worden met ijs en daar worden de vissen in bewaard. Het is tevens de moeite waard om een kijkje te nemen in een rokerij. Hier liggen duizenden kleine visjes soms dagenlang in de warme rook te garen. Het proeven van de vis is een must; er is namelijk niets zo lekker als een vers warm gerookt visje. De werknemers zullen je om een kleine vergoeding vragen om extra hout te kunnen kopen voor de rokerij. Al met al is de Tanji visafslag een bijzondere ervaring.